Bauhaus Museum Dessau


BAUHAUS MUSEUM DESSAU
DVOUKOLOVÁ MEZINÁRODNÍ REALIZAČNÍ SOUTĚŽ
TÝM: MIROSLAV MALÝ, PETR MALÝ, ZDENĚK CHMEL, MIROSLAV CHMEL
SPOLUPRÁCE. JAN POSPÍŠIL, HANA TYPLTOVÁ, MAREK ŠNYRCH
ROK: 2015
LOKACE: DESSAU, DE



The Urban Part

The museum is located in the city park on the western border of the competition site. The design is cubic with each length at 37 meters. The museum acts, due to its volume and position, as an autonomous object in the park, still respecting and corresponding with the surrounding buildings. This concept underlines the importance of the building as a new icon of the city with a significant Bauhaus tradition.
The museum is bordered by the park to its north, west and south. Visitors can access the building from the east side, where the entrance is connected with boulevard Kavalierstrasse. The orientation of the museum is parallel to the existing urban development which surrounds it. A relatively small built up area allows for most of the park and trees to stay untouched. Only a few new park pathways leading to the museum are added in the competition site.
The concept of the ground floor is to open the museum – visually and physically - to the surrounding park and streets from all sides of the building. The main entrance is in the north-east corner facing the busy pedestrian paths – connection of the train station, the town hall and Kavalierstrasse.  The entrance for groups is located on the east side and leads directly to the event spaces. Access to the cafe and shop, as well as secondary museum access, is from the south. The delivery is proposed from the west through the existing paths in the city park and through the new parking facility connected to the Friedrichstrasse. The carpark is located in the second competition site in the scheme 20+30, along with the delivery path. The bus bay at Friedrichstrasse provides access for groups arriving by coaches as it is directly connected with the main entrance.












The Architectural Part

The building is constructed using simple architectural elements – floor, beam and wall, which define the museum’s inner space, architectural expression and organisation. It is a museum as a shell for Bauhaus school with its timeless ideas and design. The exhibition spaces are defined by these elements, which evoke a rural atmosphere with natural beauty of the exposed construction. They are designed to provide maximum flexibility and freedom for the curators’ concepts.  This is possible thanks to the construction system of high span beams without any solid structure within the exhibition space. An important part of the design are windows – a visual connection to the exterior. They are situated in a few places in order to allow views of different parts of the city from various levels throughout the visitor’s path through the museum. Depending on curating concept, the windows may be blacked out.

The exterior appearance of the building expresses the inner construction. The material of the structure is a reinforced concrete, which allows to build proposed architectural spaces with a pure atmosphere created by the tectonic architectural elements.
Construction scheme - Beam - Wall - Floor

The building has 3 aboveground storeys and 1 underground level which is used as a logistic and technical area. Main spaces that are located in the ground floor are a foyer, inquiry, workshop space, area for events, café and a gift shop. Together they provide a high level of flexibility and interconnectability. The southwest part of the ground floor is divided in two levels. In the first level, there is a cafeteria with an intimate atmosphere and a view to the park. In the second level, there are office spaces. On the east side of the ground level, there are workshops, spaces for events and a shop. On the west side, delivery and supporting facilities can be found.
Located on the first floor, accessible by the main staircase from foyer, are the temporary exhibition along with a part of the permanent exhibition (Topos prolog and Topos inventor). The combined exhibition space equals 1,000 square meters.
The larger part of the permanent exhibition is located on the second floor – Topos Factory, Topos Warehouse, Topos museum, Topos school and Topos clubhouse.




Design process





Poster